top of page

De Centrale: true crime over Nederlandse drugsgeschiedenis

Amsterdam, 25 april 2024 | Vandaag verschijnt De Centrale bij Vesper Publishing. In het boek beschrijft historicus Micha Peters een kleine eeuw Nederlands drugsbeleid, dat begon met de oprichting van de eerste nationale narcoticabrigade door de Rotterdamse hoofdcommissaris Adriaan Sirks: De Centrale. Voor de liefhebbers van Mocro Maffia en Undercover.Rotterdam, voorjaar 1932. Hoofdcommissaris Adriaan Sirks richt De Nederlandse Centrale tot bestrijding van den smokkelhandel in verdoovende middelen op. Het is de allereerste nationale narcoticabrigade en zal het startschot blijken van de War on Drugs in Nederland.


Het is een opmerkelijke stap, want terwijl Sirks ten strijde trekt tegen drugssmokkelaars heeft de staat een stevig aandeel in de drugshandel. De overheid handelt namelijk in Nederlands-Indië in opium, en in Amsterdam staat een cocaïnefabriek. De verkoop van drugs lijkt hiermee onder controle en volgens de regering is van drugsproblematiek geen sprake. Maar is dat ook echt zo?

 

In De Centrale komen veel nieuwe feiten boven tafel over het drugsbeleid in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Naast deze pioniersperiode van de Nederlandse drugsbestrijding wordt ook een compleet beeld geschetst van het tijdperk voordat in de jaren zeventig het befaamde gedoogbeleid wordt ingevoerd.

 

Over de auteur

Micha Peters (1972) is freelance historicus en journalist. Hij leverde bijdragen aan onder meer Het Parool, Trouw, VPRO Gids, Historisch Nieuwsblad en vakblad Sport & Strategie. Ook werkte hij voor het Verzetsmuseum Amsterdam en het Olympisch Stadion.

 

De Centrale is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Auteursbond. Het boek is voor €22,95 te koop in de boekwinkel en in de webshop van Vesper Publishing.


 

Heb je interesse in een voorpublicatie, recensie-exemplaar of interview, of heb je een andere vraag? Stuur uitgever Jonathan Ursem een mailtje of leg contact via de website van Vesper Publishing.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page