top of page

Van kutmarokkaan tot rolmodel: 'Van de Straat' verschijnt vandaag

Amsterdam, 23 november 2023 | Vandaag verschijnt het boek Van de straat, waarin Hugo Verkley de voormalige Marokkaanse straatcrimineel Mohamed Hedi portretteert. Het eerste exemplaar wordt tijdens de boekpresentatie uitgereikt aan de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.

Lange tijd kent het leven van Mohamed Hedi (1992) twee zekerheden: of hij is bezig met drugs dealen en het plegen van overvallen, of hij zit in de gevangenis. Van school komt weinig terecht, en hoewel hij goed kan voetballen leveren periodes in de jeugd bij FC Utrecht en PSV niets op.

In de criminaliteit is hij wél succesvol. Als hij voor de zoveelste keer wordt opgepakt, beseft hij dat hij de misdaad de rug moet toekeren. Een lange weg volgt, maar hij slaagt; tegenwoordig helpt hij jonge delinquenten op het rechte pad te krijgen. Maar de straat blijft lonken.


Waarom belanden jongens met een Marokkaanse migratieachtergrond eerder in de criminaliteit dan leeftijdsgenoten van Nederlandse komaf? Hoe kan dit worden voorkomen? Van de straat is een waargebeurd en inspirerend verhaal over armoede, ongelijkheid, verleiding en zingeving.


"Dit is een hoopvol verhaal over een Utrechtse jongeman die heeft laten zien dat het mogelijk is de criminaliteit te verlaten en een positieve bijdrage te leveren aan onze samenleving. Ik heb Mohamed verschillende keren ontmoet, zijn kracht als rolmodel voor jongeren is van onschatbare waarde."

- Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht


Over de auteur

Auteur Hugo Verkley (1985) schreef twaalf non-fictie boeken en won meerdere prijzen. Voor dit boek sprak hij tientallen keren met Mohamed, zijn familieleden en vrienden, en experts op het gebied van criminaliteit.

 

Voor meer informatie, interviewverzoeken of recensie-exemplaren: neem contact op met uitgever Jonathan Ursem via e-mail of op de website van Vesper Publishing.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page