top of page

Vesper lanceert crowdfunding voor AI-audioboeken Pim Fortuyn

Amsterdam, 6 mei 2024 | Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord. Nu, 22 jaar na zijn dood, komt hij weer tot leven. Althans: zijn stem, die dankzij AI wordt gereconstrueerd en waarmee Fortuyn postuum zijn eigen audioboeken inspreekt.


Pim Fortuyn schreef tot zijn dood veel boeken over politiek en maatschappij, die in veel gevallen nog altijd actueel zijn. Om zijn nalatenschap in leven te houden, worden met behulp van moderne technieken audioboeken gemaakt van het belangrijkste deel van zijn papieren oeuvre: De verweesde samenlevingDe puinhopen van acht jaar PaarsDe islamisering van onze cultuur en Pim Fortuyn: de autobiografie.

 

Dit project is een samenwerking tussen Vesper Publishing, XS2Content en de familie Fortuyn. Om het project te financieren, wordt vandaag een crowdfundingcampagne gelanceerd. Het doel van deze crowdfunding is om €20.000 op te halen, waarmee Fortuyns stem met behulp van AI zo waarheidsgetrouw mogelijk kan worden nagemaakt op basis van bestaande audiofragmenten, waarna de vier audioboeken zullen worden geproduceerd.

 

Uitgever Jonathan Ursem van Vesper Publishing: “Dankzij de snelle ontwikkeling van AI is het nu mogelijk om de stem van iemand die niet meer leeft op zo’n manier te trainen dat hij op een waarheidsgetrouwe manier dingen kan zeggen die bij leven nooit zijn uitgesproken, maar alleen opgeschreven. Dit geeft ons de kans om Fortuyns werk postuum als audioboeken uit te brengen, waardoor het lijkt alsof hij de boeken zelf voorleest. Dit is een uitermate zorgvuldig proces, waarbij de familie Fortuyn is betrokken en goedkeuring verleent. Hopelijk houden we zo Fortuyns oeuvre in leven en bereiken we mogelijk een nieuwe doelgroep die liever luistert dan leest.”

 

Audiofragment

Op de projectpagina de campagne op crowdfundingplatform Voordekunst is een voorproefje van Fortuyns AI-stem te beluisteren, waarin hij uitlegt wat hij met zijn boeken wilde bereiken:

 

“Een van de grootste avonturen is het bedenken van nieuwe vormen van gemeenschappelijk leven. Van samen leven. Het komt erop aan de samenleving opnieuw uit te vinden. Een morele context te ontwikkelen, waarin gemeenschappen tot bloei kunnen komen en waarin een collectief beleefd normen- en waardenstelsel tot stand kan komen en kan gedijen. Dat is de opgave van onze tijd.

Bewust beleefde Nederlandse identiteit, opkomen voor essentiële normen en waarden, in debat gaan met hen die daar een andere mening over hebben; daarover gaan deze boeken. Ik hoop dat het aanzet tot nadenken. Ik wil ermee een bijdrage te leveren aan het wakker schudden van de samenleving, met het doel om ons te veranderen nu het nog kan. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan. U ook?”

 

Over de makers

Vesper Publishing is een boutique uitgeverij die Nederlandstalige non-fictie uitgeeft, waaronder het belangrijkste deel van het oeuvre van Pim Fortuyn: De autobiografie, De verweesde samenlevingDe puinhopen van acht jaar PaarsDe islamisering van onze cultuur en Politiek testament, een bundeling van de drie laatstgenoemde boeken.

 

XS2Content is een Hilversumse tech-startup die automatisch content omzet in andere (vertaalde) contentvormen, waaronder artikelen naar podcasts, video, audio, radio en social media. XS2Content ontwikkelt de AI-stem van Fortuyn op basis van bestaande audiofragmenten.

 

Voor meer informatie kunt u uitgever Jonathan Ursem van Vesper Publishing bereiken op 06-21350183 of jonathan@vesperpublishing.nl.

60 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page