top of page

Prentenboek ‘Sam en het niet-leuke geheim’ 10.000 keer verkocht!

Amsterdam, 18 januari 2024 | Het prentenboek Sam en het niet-leuke geheim, van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen en uitgegeven door Vesper Kids, is een groot succes: er zijn inmiddels 10.000 exemplaren verkocht. De zesde druk, met op de cover een gouden sticker om deze mijlpaal te vieren, is vanaf nu verkrijgbaar.Sam en het niet-leuke geheim is geschreven en geïllustreerd door Pieter Melsen en Wouter Vaessen, beiden werkzaam als zedenrechercheur bij de politie. Ze zijn gespecialiseerd in het verhoren van jonge kinderen die mogelijk slachtoffer zijn van seksueel misbruik. In hun gesprekken zien zij maar al te vaak dat kinderen niet-leuke geheimen met zich meedragen en hier stilletjes onder lijden, en bang zijn voor de reactie uit hun omgeving als zij het vertellen.

 

Pieter en Wouter vroegen zich vaak af: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen hun niet-leuke geheim vertellen? Door de regie bij het kind te laten en het zelf iemand waar hij of zij zich veilig bij voelt te laten uitkiezen om het geheim mee te delen. In hun prentenboek laten zij zien dat het wegstoppen van een niet-leuk geheim geen oplossing is en dat er veel lieve mensen zijn die een kind willen helpen met het zo’n geheim.


In aanvulling op hun ervaring vanuit als zedenrechercheur heeft klinisch psycholoog dr. Iva Bicanic vanuit de wetenschappelijke hoek meegeholpen het boek te ontwikkelen; zij is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Dat het boek een waardevol instrument is om dingen boven water te krijgen, blijkt wel uit het feit dat er meerdere gevallen bekend zijn waarbij tijdens het voorlezen niet-leuke geheimen werden onthuld. Dat het boek zoveel kinderen heeft geholpen is prachtig, maar tegelijk ook pijnlijk.

 

“Er is een enorme vraag naar een kinderboek dat kinderen laat inzien dat wegstoppen van niet-leuke geheimen geen oplossing is,” aldus Pieter Melsen en Wouter Vaessen. Het feit dat ze zedenrechercheur zijn, betekent overigens niet dat het boek alleen over seksueel misbruik gaat. Het gaat over het bij je dragen van niet-leuke geheimen, en dat kan van alles zijn: pesten, iets stelen waar je spijt van hebt, maar ook kindermishandeling zoals seksueel misbruik. “We wilden dat dit boek zich niet enkel op seksueel misbruik zou richten maar juist op alle geheimen die naar voelen.”

 

Sinds de verschijning van Sam en het niet-leuke geheim op 20 april 2023 is er veel gebeurd. Het boek was binnen 24 uur uitverkocht, heeft in de bestsellerlijst gestaan, was even het bestverkochte kinderboek van het land én werd door Libris uitgeroepen tot Kinderboek van de Maand. In december is de zesde druk verschenen, waarmee de magische grens van 10.000 verkochte exemplaren werd bereikt. Er was media-aandacht van o.a. Beau, RTL Nieuws, LINDA, het AD en een groot aantal vakbladen. Het boek is vaak ingekocht door scholen, bibliotheken, therapeuten, hulpverleners en andere instanties in het sociale domein. Ook zijn Pieter en Wouter inmiddels veelgevraagde sprekers op scholen en bij hulpverleningsinstanties. 


De meest gestelde vraag die ze krijgen, is: wat moet ik doen als een kind mij in vertrouwen vertelt dat het seksueel misbruikt wordt? Hun advies: probeer, hoe moeilijk ook, neutraal te reageren. “Als je merkt dat kinderen dit met jou willen delen, kap ze dan niet af maar laat ze vertellen. Ze hebben jou niet voor niets uitgekozen om dit geheim aan te vertellen. Antwoord met: ‘Vertel daar eens over?’ Vervolg met: ‘En verder?’ En eindig met: ‘Zijn er nog meer dingen die je me wilt vertellen?’ Het kind voelt zich op deze manier gehoord en het geeft jou wellicht voldoende informatie om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld het Centrum Seksueel Geweld of de politie.

 

Voor meer informatie over Sam en het niet-leuke geheim, interviewverzoeken of andere vragen: stuur uitgever Jonathan Ursem een mailtje of neem contact op via de website van Vesper Kids.


Sam en het niet-leuke geheim heeft een eigen website, zit op Instagram en is voor €19,95 te bestellen in onze webshop.

12 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page